Lietuvos metraštis/1964/Vlnm

Iš Wikibooks.

Vilniaus miesto teritorijoje 1964 m. buvo išskiriami 4 miesto rajonai ir 60 priemiesčių bei gyvenviečių.[1]

Rajonai[keisti]

Rajonas Lokalizacija Mikrorajonai ir gyvenvietės Ribos
Lenino rajonas Šiaurinė miesto dalis Karoliniškių šiaurinė dalis, Viršuliškių ir Šeškinės kaimai, Žvėrynas, Saltoniškės, Lukiškės, miesto centro dalis, Šnipiškės, Šiaurės miestelis, Baltupiai, Jeruzalė, Senamiesčio dalis, Antakalnis, Užupis, Paupys, Lyglaukiai, Valakampiai. Iš vakarų į rytus: Karolinės g. (esanti Lenino rajone), Neries upė iki Lenino pr., Lenino pr., Gedimino a. (įeina į Lenino rajoną), Universiteto g., B. Sruogos g., M. Gorkio g., Bokšto g., Zarasų g., Polocko g. Toliau rajono ribos sutampa su miesto šiaurės rytų ir šiaurės riba.
Spalio rajonas Vakarinė miesto dalis Dešinysis Neries krantas į pietus nuo Karolinės g., Šaltūnų k., keletas kaimelių, vadinamų Bukčiais (Buchtomis), Riešė, dalis miesto centro, vakarinė Senamiesčio dalis, Vingis, Naujamiestis, Vilkpėdė, Miškiniai (dešiniojo ir kairiojo kranto), Žemieji ir Aukštieji Paneriai, Riovonių k. Karolinės g., Neries upė iki Lenino pr., Lenino pr., Gedimino a. (esanti Lenino rajone), Komjaunimo g. iki Partizanų g., Partizanų g., Vilkpėdės g., geležinkelio šaka iki Kuršių g., geležinkelis Vilnius–Kaunas, vakarinė miesto riba iki Karolinės g.
Tarybų rajonas Pietinė miesto dalis Senamiesčio ir Naujamiesčio pietinės dalys, Markučiai ir visas miesto rajonas į pietus nuo geležinkelio – Naujininkai, Burbiškės, Kaminai, Kirtimai, Liepkalnis, Rasos. Geležinkelis Vilnius–Kaunas iki Kuršių g., geležinkelio šaka, Vilkpėdės g., Partizanų g., Komjaunimo g. iki Trakų g., Trakų g., J. Garelio g., B. Sruogos g. iki M. Gorkio g., M. Gorkio g. iki Bokšto g., Bokšto g., Subačiaus g., Zarasų g., Polocko g. (iki 5-ojo kilometro), toliau Dilgynės g. (įtraukiant ją į Tarybų raj.) iki A. Puškino muziejaus ir pietinė miesto riba iki geležinkelio Vilnius–Kaunas.
Naujosios Vilnios rajonas Rytinė miesto teritorijos dalis Naujoji Vilnia, Pavilnys, Guriai, Tupatiškės, Pučkoriai (Puškoriai), Dvarčionys, Rakantiškės, Rinkūnai, Aukštagiris, Kalnai. Dilgynės g., A. Puškino muziejus, Polocko g. (nuo 5-ojo kilometro), toliau rytinė miesto riba iki Dilgynės g.

Priemiesčiai ir gyvenvietės[keisti]

Vietovė Rajonas Aprašymas Atstumas iki centro
Altarija Lenino rajonas Kalnai prie Vilnelės žiočių jos dešiniajame krante, priešais Jaunimo sodą. Šiame mikrorajone yra Kalnų parkas.
Antakalnis Lenino rajonas Miesto šiaurės rytų dalis nuo Olandų g., Antakalnio g. iki Nemenčinės plento.
Aukštagiris Naujosios Vilnios rajonas Mažas kaimelis miesto teritorijos šiaurės rytų pakraštyje. Prie miesto prijungtas 1958 m.
Baltupiai Lenino rajonas Kaimas ir vietovė už Dzeržinskio g. (prie Kalvarijos plento), pakeliui į Jeruzalės gyvenvietę. 4 km
Belmontas Lenino rajonas Kalvos ir miško parkas už Zarasų g., tarp Polocko g. ir Vilnelės upės.
Bukčiai (Buchtos) Spalio rajonas Keletas vienvardžių gyvenviečių dešiniajame Neries krante.
Burbiškės Tarybų rajonas Vietovė tarp Eišiškių plento ir geležinkelio į Lydą, pietvakarinėje miesto dalyje, į vakarus nuo Kirtimų.
Dvarčionys Naujosios Vilnios rajonas Eksperimentinės keramikos dirbinių gamyklos darbininkų gyvenvietė miesto šiaurės rytų dalyje. Prie miesto prijungta 1958 m.
Ežerėliai Lenino rajonas Kaimas ir vasarvietė prie Nemenčinės plento.
Fabijoniškės Lenino rajonas Teritorija į šiaurės rytus nuo Baltupių ir Jeruzalės. Pavadinimas vartojamas retai.
Galvydiškės Lenino rajonas Kaimas pakeliui į Nemenčinę.
Guriai Naujosios Vilnios rajonas Kaimas pietrytinėje miesto dalyje, pakeliui į Pavilnį (Juodasis kelias). 5 km
Jeruzalė Lenino rajonas Gyvenvietė šiaurinėje miesto teritorijos dalyje, už Baltupių kaimo (palei Kalvarijos plentą). 7 km
Kalnai Naujosios Vilnios rajonas Kaimas miesto teritorijos šiaurės rytų dalyje. Prie miesto prijungtas 1958 m.
Kalvarijos Šiuo metu retai bevartojamas vietovės šiaurinėje miesto dalyje, tarp Kalvarijos plento ir Neries (prie Jeruzalės), pavadinimas.
Kaminai Tarybų rajonas Mikrorajonas už Rodūnės tilto, tarp Dariaus ir Girėno g. ir geležinkelio į Lydą. Pavadinimas vartojamas retai.
Karoliniškės Lenino rajonas, pietinė dalis – Spalio rajonas Kalvos ir miško parkas į vakarus nuo Žvėryno, dešiniajame Neries krante.
Kirtimai Tarybų rajonas Vietovė miesto pietvakarinėje dalyje, prie Dariaus ir Girėno g.
Kuprioniškės Tarybų rajonas Kaimas ir vietovė pietinėje miesto teritorijos dalyje, prie Lydos plento. 4 km
Lazdynai Spalio rajonas Kaimas dešiniajame Neries krante, už Karoliniškių.
Leoniškės Tarybų rajonas Vietovė už Belmonto, palei Vilnelę (Belmonto gatvė iki malūno).
Liepkalnis Tarybų rajonas Mikrorajonas už geležinkelio tilto, palei Liepkalnio g. (už kapinių).
Lyglaukiai Lenino rajonas Teritorija tarp Polocko g. ir Antakalnio, už Užupio.
Lukiškės Lenino rajonas Mikrorajonas tarp Neries upės, Lenino pr. ir Lenino aikštės.
Markučiai Tarybų rajonas Vietovė tarp Subačiaus g. pabaigos, P. Višinskio g. ir geležinkelio.
Mileišiškės Naujosios Vilnios rajonas Mažas kaimelis miesto teritorijos šiaurės rytų dalyje. Prie miesto prijungtas 1958 m.
Miškiniai Spalio rajonas Vietovė už Vingio miško parko, tarp Raudonosios Armijos prosp. ir Neries upės. Miškiniais vadinamas ir dešinysis Neries krantas už Karoliniškių kalvų, kur yra Miškinių kaimas.
Naujamiestis Spalio rajonas Miesto dalis, pradėta užstatyti palyginti neseniai ir dabar intensyviai užstatoma pramonės įmonėmis, kultūrinės-buitinės paskirties pastatais ir ištisais gyvenamųjų namų kvartalais. Prasideda maždaug į vakarus nuo Algirdo g. ir yra išsidėsčiusi tarp Kauno g., T. Ševčenkos g. ir Raudonosios Armijos pr. iki geležinkelininkų ligoninės.
Naujininkai Tarybų rajonas Mikrorajonas už geležinkelio, tarp Dzūkų g. ir Liepkalnio g.
Naujoji Vilnia Naujosios Vilnios rajonas Anksčiau savarankiškas respublikinės priklausomybės miestas, 1958 m. įjungtas į Vilniaus miesto teritoriją (nuo 1945 m. iki 1950 m. taip pat įėjo į Vilniaus m. teritoriją). N. Vilnia yra rytinėje miesto teritorijos dalyje, kertamoje geležinkelio į Minską, prie to paties pavadinimo geležinkelio stoties. Per N. Vilnią teka Vilnelė. Geležinkelis dalija N. Vilnią į dvi dalis – šiaurinę, kurios pagrindinė magistralė yra Vilniaus g., ir pietinę, kurios pagrindinė magistralė — Pramonės g. 10 km
Paneriai Spalio rajonas Gyvenvietė ir geležinkelio stotis prie miesto pietvakarių ribos. Dalis gyvenvietės, esanti žemumoje Raudonosios Armijos pr. pabaigoje, vadinama Žemaisiais Paneriais.
Paupys Lenino rajonas Miesto dalis tarp Subačiaus g. (nuo naujo pravažiavimo iš šios gatvės į Tymo g.) ir Vilnelės upės (iki Zarasų g.).
Pavilnys (senasis pavadinimas Geležinkelininkų kolonija) Naujosios Vilnios rajonas Gyvenvietė rytinėje miesto teritorijos dalyje. Išsidėstęs prie Minsko geležinkelio. Pavilnys susideda iš Žemutinio Pavilnio ir Aukštutinio Pavilnio. Pirmasis yra prie Pavilnio geležinkelio stoties (6 km nuo Vilniaus geležinkelio stoties), Aukštutinis — ant kalno prie Žiedų g.
Piliakalnis Kaimas prie šiaurinės miesto ribos, už Valakampių (prie Neries upės kranto).
Pučkoriai (Puškoriai) Naujosios Vilnios rajonas Rytinės miesto teritorijos pakraštys palei Vilnelės upę, už Tupatiškių (tarp Vilnelės ir geležinkelio).
Rakantiškės Naujosios Vilnios rajonas Kaimas miesto šiaurės rytų dalyje, prijungtas prie miesto 1958 m.
Rasos Tarybų rajonas Miesto dalis tilto per geležinkelį rajone (Rasų g. ašyje) kartu su kapinėmis ir gretimomis gatvėmis.
Ribiškės Vietovė tarp Ašmenos plento ir Juodojo kelio.
Rinkūnai Naujosios Vilnios rajonas Kaimas miesto teritorijos šiaurės rytų dalyje. Prie miesto prijungtas 1958 m.
Riovonys Spalio rajonas Vietovė ir kaimas prie Raudonosios Armijos pr., tarp prospekto ir geležinkelio.
Saltoniškės Lenino rajonas Šiaurinė Žvėryno dalis, iki Ukmergės g. ir Paribio g.
Sapieginė Lenino rajonas Kalvos ir miško parkas į rytus nuo Antakalnio g., už Šilo g.
Senamiestis Lenino rajonas, Tarybų rajonas, Spalio rajonas Pavadinimas senosios miesto dalies, susiformavusios prieš keletą šimtmečių apie Aukštutinę ir Žemutinę pilis (Gedimino kalną). Apytikrės šio rajono ribos: nuo Gedimino (Pilies) kalno—Gedimino aikštės, L. Stuokos-Gucevičiaus g., Liejyklos g., Klaipėdos g., Komjaunimo g., V. Jacenevičiaus g., Birštono g., Bokšto g., Kūdrų g., Tymo g., „Tiesos“ g., Pionierių g.
Steponiškės Tarybų rajonas Miesto mikrorajonas tarp Kauno g. ir geležinkelio. Pavadinimas vartojamas retai.
Šaltūnai Spalio rajonas Kaimas už Karoliniškių kalvų.
Šeškinė Lenino rajonas Kaimas ir aukštuma miesto šiaurės vakarų dalyje, prie plento į Ukmergę.
Šiaurės miestelis Lenino rajonas Mikrorajonas šiaurinėje miesto dalyje, į rytus nuo Verkių g.
Šnipiškės Lenino rajonas Mikrorajonas į vakarus nuo F. Dzeržinskio g. ir Kalvarijos plento pradžios.
Šveicarija Lenino rajonas Kalvos į šiaurę nuo Sapieginės, Antakalnyje. Pavadinimas vartojamas retai.
Taurakalnis Spalio rajonas Aukštuma tarp P. Cvirkos g., Z. Sierakausko g., M. Čiurlionio g. ir Liepos 21-osios g.
Tupatiškės Naujosios Vilnios rajonas Vietovė tarp Vilnelės upės ir geležinkelio prie Pavilnio stoties.
Užupis Lenino rajonas Mikrorajonas į rytus nuo Senamiesčio, už Vilnelės upės. Šiaurėje ribojasi M. Margytės gatve su Antakalniu, rytuose Kreivąja ir Zarasų gatvėmis — su Belmontu.
Valakampiai Lenino rajonas Vasarvietė šiaurinėje miesto dalyje, Neries upės vingyje. Iš vakarų ir šiaurės vasarvietę juosia upė, iš pietų ir rytų — Nemenčinės plentas ir miesto riba. Prie Nemenčinės plento yra to paties pavadinimo kaimas. 7 km
Verkiai Lenino rajonas Miesto teritorijos pakraštys Neries aukštupio link (dešiniajame krante), už Jeruzalės. 11 km
Vilkpėdė Spalio rajonas Mikrorajonas Panerių ir Partizanų g. gale, tarp Raudonosios Armijos pr. ir geležinkelio. Į mikrorajoną įeina geležinkelio ligoninės teritorija.
Vingis Spalio rajonas Miško parkas Neries vingyje, tarp upės ir S. Konarskio g. Vingis rekonstruojamas, pertvarkomas į Centrinį kultūros ir poilsio parką; jame pastatyta didžiulė estrada. Vingiu taip pat vadinama vietovė, esanti prie pat miško parko.
Viršuliškiai Lenino rajonas Vietovė ir kaimas miesto teritorijos šiaurės vakarų dalyje, Sudervės kelio rajone. Artimiausiais metais – plačios gyvenamųjų namų statybos vieta.
Visoriai Lenino rajonas Vietovė prie šiaurinės miesto ribos, už Jeruzalės.
Žvejai Lenino rajonas Už I. Černiachovskio v. tilto, „Žalgirio“ stadiono, M. Melnikaitės g., TEC-1 rajone. Pavadinimas vartojamas retai.
Žvėrynas Lenino rajonas Mikrorajonas vakarinėje miesto dalyje, Neries upės vingyje (už tilto, Lenino pr. ašyje).

Šaltiniai[keisti]

  1. Vilnius: adresai ir informacija, 1964. Cituoja Vilniaus vietovių, mikrorajonų, priemiesčių ir gyvenviečių pavadinimai 1964 metais. Vilnius21.lt (tikrinta 2021-10-13).