Atviro žemėlapio vadovas/Redagavimas/Keliai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Iš Wikibooks.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
44 eilutė: 44 eilutė:


[[Vaizdas:Dviraciu_juosta.png]]
[[Vaizdas:Dviraciu_juosta.png]]


=== Dviračių maršrutai / trasos ===

kadangi dviračiais galima ir važiuoti visokais keliais yra dar žymė
* type=route
* route=bicycle
arba
* route=mtb
jeigu maršrutas yra skirtas specialiai kalnų dviračiams

Dviračių maršrutai nesižymi specialaus kelio, bet jiems yra skirta specialūs ženklinimas.
Įrengtiems maršrutams skiriama sąvoka "dviračių trasa".
Išskirtiems atvėjams žymimi maršrutai kuriems yra skirti specialūs leidiniai (knygos, žemėlapiai) nepaisant to, kad nėra specialiai jiems skirta infrastruktūra

20:49, 14 spalio 2013 versija

Keliai

Kelių (automobilių, dviračių, pėsčiųjų ir pan.) tipai aprašyti pagrindiniame OSM wikyje, bet kiek trumpesnis variantas pateikiamas ir čia.

Kaip parašyta Lietuvos OSM projekto wikyje, automobilių kelius galima būtų skirstyti į esančius miesto ribose ir užmiestyje. Tam, kad kiltų kiek galima mažiau ginčų, kokia turėtų būti kelio klasifikacija, ji siejama su Lietuvos automobilių kelių direkcijos klasifikacija.

Kiek sudėtingesnė padėtis yra su dviračių ir ypatingai pėsčiųjų takais. Šie takai gali būti esamo automobilių kelio dalis (gatvės šone nutiesti šaligatviai), bet gali būti ir atokiau nuo kelio esantys takai. Bendras susitarimas Lietuvoje yra toks: dviračių ar pėsčiųjų takas žymimas atskiru keliu tik tada, jei jis yra nuo automobilių kelio nutolęs ne mažiau 5 metrų. Visais kitais atvejais ant automobilių kelio dedamos žymos, nurodančios, kad kelias turi pėsčiųjų ar dviračių juostas ar kelius.

Pėsčiųjų ir dviračių keliai skirstomi į:

  • pėsčiųjų takai - žymimi highway=footway. Tai būna papildoma danga (plytelėmis, asfaltu ar pan.) pagerinti keliai. Regioniniuose ar nacionaliniuose parkuose pėsčiųjų takai gali būti ir be papildomos dangos, bet su specialia priežiūra, žymėjimu ir pan.
  • dviračių takai - dviračių takai, kurie pažymėti atitinkamu ženklu ir kurie skirti išskirtinai dviračiams. Žymimi highway=cycleway.
  • dviračių ir pėsčiųjų takai - kartais takas būna skirtas ir dviračiams, ir pėstiesiems. Tada jį galima žymėti highway=path, bicile=designated, foot=designated ir žyma segregated, kurios reikšmė yes, jei keliai fiziškai atskirti, ir no, jei neatskirti.
  • miško/pievų takai - tai dažniausiai miškuose, laukuose ar kur kitur esantys žmonių pravaikščioti, jokios papildomos dangos neturintys takai. Jie žymimi highway=path. Taipogi pažymėtina, kad tai būna viena „vėžia“, o ne dvi, t.y. jis netinkamas važiuoti automobiliui. Esant dviems vėžioms tai jau bus highway=track.

Dviračių keliai

Dviračių kelius galima skirstyti į:

  • Atskirus dviračių takus (grynai tik dviračių keliai)
  • Pėsčiųjų ir dviračių takas. Kartu su pėsčiaisiais (vienas takas, kuris skirtas ir pėstiesiems, ir dviračiams. Pėsčiųjų ir dviračių dalys gali būti atskirtos kokiu nors žymėjimu ant žemės)
  • Dviračių juosta automobilių kelyje (t.y. dviračių takas nėra atskiras, per kelis metrus nuo kelio nutolęs takas)
  • dviračių gatvė

Atskiri

Atskiri dviračių keliai žymimi highway=cycleway

Bendri

Bendri su pėsčiųjų žymimi:

  • highway=path
  • bicycle=designated
  • foot=designated
  • segregated=yes|no

Dviračių eismo juosta

Dviračių juosta automobilių kelyje žymima prie esamų žymų pridėjus žymę cycleway=lane

Taip pažymėta dviračių juosta mapnik žemėlapyje nesimato, bet matosi osmarender variante:


Dviračių maršrutai / trasos

kadangi dviračiais galima ir važiuoti visokais keliais yra dar žymė

  • type=route
  • route=bicycle

arba

  • route=mtb

jeigu maršrutas yra skirtas specialiai kalnų dviračiams

Dviračių maršrutai nesižymi specialaus kelio, bet jiems yra skirta specialūs ženklinimas. Įrengtiems maršrutams skiriama sąvoka "dviračių trasa". Išskirtiems atvėjams žymimi maršrutai kuriems yra skirti specialūs leidiniai (knygos, žemėlapiai) nepaisant to, kad nėra specialiai jiems skirta infrastruktūra