Pagalba:Aptarimai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Iš Wikibooks.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Érico (aptarimas | indėlis)
S Užrakino „Pagalba:Aptarimai“: Excessive spamming (global sysop action) (‎[edit=autoconfirmed] (baigia galioti 02:22, 28 gruodžio 2012 (UTC)) ‎[move=autoconfirmed] (baigia galioti 02:22, 28 gruodžio 2012 (UTC)))
Nėra keitimo santraukos
1 eilutė: 1 eilutė:
{{wikibooks-pagalba}}
{{wikibooks-pagalba}}
The discussion page is for each Wikibooks page. It is intended that the page content, form, style, the information contained in the discussion. To get to the talk page page, click on the Talk page at the top. To return to the page, click on the article . A new conversation can begin the discussion page by clicking the "+" at the top.
'''Aptarimo puslapis''' yra prie kiekvieno Vikiknygų puslapio. Jis skirtas to puslapio turinio, formos, stiliaus, pateikiamos informacijos aptarimui.
Norėdami patekti į puslapio aptarimų puslapį, spustelkite nuorodą ''Aptarimas'' puslapio viršuje. Norėdami grįžti į puslapį, spauskite nuorodą ''straipsnis''. Naują diskusiją aptarimo puslapyje galima pradėti spaudžiant nuorodą "+" puslapio viršuje.


==What is the talk page for==
==Kam skirti aptarimo puslapiai==


The purpose of the discussion - to improve the question page content . There may be:
Aptarimų paskirtis - '''tobulinti''' aptariamo puslapio '''turinį'''. Čia gali būti:


questions are raised,
# keliami klausimai,
conveys reasoned criticism , argumentative questioning facts and information presentation,
# išsakoma '''argumentuota kritika''', argumentuotai abejojama pateiktais faktais ir informacijos pateikimo būdu,
evidence-based opinion (why should change the article).
# faktais grindžiama nuomonė (kodėl reiktų keisti straipsnį).


Page discussions left off:
Puslapio aptarimuose nerašomos:
# Pastabos skirtos puslapio (knygos) autoriui, redaguotojui ar kitam Vikipedijos vartotojui, jei jos nėra susijusios būtent su aptariamu puslapiu. Tam skirtas naudotojo aptarimų puslapis, kuriame galima išreikšti pačią įvairiausią poziciją.
# '''Abstraktūs teiginiai''' apie vienus ar kitus dalykus, kurie nėra skirti puslapio tobulinimui, o tik bendroms diskusijoms apie jo tematiką (kad būtų apie ką pašnekėti).


Notes to the page (the book) the author, revisionists or another Wikipedia user, if they are not related specifically to the question page. In order for the user's talk page, which can be expressed from different positions.
Vikiknygos nėra diskusijų forumas, todėl pagrindinė aptarimų puslapių taisyklė yra, kad diskutuojama apie puslapį, o ne apie jo temą.
Abstract statements about one or the other things that are not intended to improve the page, but only the general debate of the topic (that would be something to talk about).


Wikibooks is not a discussion forum, and the main discussion page rule is that the discussion on the page, rather than the subject.
==Naudotojo aptarimų puslapiai==


==user talk pages==
Kiekvienas prisiregistravęs Vikiknygų dalyvis turi savo dalyvio puslapį, kuris taip pat turi ir aptarimų puslapį. Jei dalyvis yra prisijungęs savo vardu, kiekvieną kartą kai jo aptarimų puslapyje atsiranda naujas komentaras apie tai pranešama tame puslapyje, kuris jis yra tuo metu atsidaręs, ir pateikiama nuoroda, kurią paspaudus matoma koks naujas komentaras parašytas. Įsidėmėkite, kad tai, ką rašote naudotojo diskusijų puslapyje, gali skaityti visi kiti vartotojai, todėl, jei norite diskutuoti asmeniškai, naudokitės el. paštu ar kitomis priemonėmis.


Each participant must register Wikibooks your membership page, which also has a talk page. If the participant is a party in its own name, each time when his talk page make a new comment notification to that page, which is then opens, and the URL which you seen any new comments are written. Keep in mind that what you are writing user talk page can be read by all other users, so if you want to discuss in person, use the e-mail. mail or other means.
==Formalios taisyklės dėl aptarimų rašymo==


Translate by : [http://littletods.com/en/content/4-perlengkapan-bayi Perlengkapan Bayi] | [http://saranasukses.com/outsourcing-indonesia.html Outsourcing Indonesia] | [http://www.doxapest.co.id/index.php/pest-control-dan-anti-rayap Anti Rayap] | [http://www.doxapest.co.id/index.php/pest-control-dan-anti-rayap Pest Control]
# '''Netaisykite ir nekeiskite kitų dalyvių pasisakymų'''. Niekada. Vikiknygose tai laikoma grubiu etiketo pažeidimu. Vienintelę išimtį sudaro smulkių gramatinių klaidų pataisymai. Savo tekstą taisykite kiek tik širdis geidžia.
# '''Pasirašykite''': po įvesto teksto įveskite tris tildes (<nowiki>~~~</nowiki>) ir po išsaugojimo jos bus pakeistos į vartotojo vardą su nuorodą (pvz.: <nowiki>[[User:Naudotojas|Naudotojas]]<nowiki>). Įveskite keturias tildes (<nowiki>~~~~</nowiki>) ir prie vardo dar bus pridėtas ir išsaugojimo laikas (pvz.:<nowiki>[[User:Naudotojas|Naudotojas]] 11:44, 28 Jun 2004 (UTC)</nowiki>)
# '''Naudokite pastumtą tekstą''', kad pokalbio tema lengvai skaitytusi ir išsiskirtų. Temą pradėjęs žmogus visada rašo prie kairio krašto, pirmas jam atsakantis turi pridėti dvitaškį (:) prieš tekstą, antras - du dvitaškius ir t.t. Jei vėliau vėl rašo pirmas vartotojas, jis vėl rašo prie kairio krašto, jam atsakantis su vienu dvitaškiu ir taip toliau.
# '''Aiškiai atskirkite temas''' - kiekvieną atskirą diskusijų temą ir potėmę dėkite į atskirą skyrelį (<nowiki>==Skyrius==</nowiki>), '''būtinai struktūrizuokite''' diskusijos objektą. Kuo tiksliau bus žinoma, dėl ko yra nesutariama, tuo didesnės galimybės rasti kompromisą. Geriau atskirus teiginius rašyti keliose vietose, poskyriuose, o ne viename komentare, susidedančiame iš keliasdešimt eilučių. Laikydamiesi tam tikros struktūros ir tvarkos, palengvinsite Jūsų nuomonės supratimą ir jos pagrindimo argumentus. Tada kitiems bus lengviau orientuotis straipsnio aptarimuose.
# '''Dėkite nuorodas''' - nuorodos net ir diskusijų puslapiuose yra naudingas dalykas, taigi dėkite, jei tik matote prasmę.
# '''Archyvuokite, o ne trinkite diskusijas''' - diskusijų puslapiui persipildžius, netrinkite senų temų, bet ''perkelkite į archyvų puslapį'' (geriausia pavadinti kaip puslapio originalus, tik gale pavadinimo pridėti 'archyvas')
# '''Diskutuoti kontroversiška tema''' (''geras ar blogas buvo Hitleris, Sniečkus''?) nedraudžiama, bet tokios diskusijos '''tikslas''' turi būti '''geresnio puslapio sukūrimas''', jo tobulinimas. '''Vikiknygos - ne forumas''', todėl diskusijų puslapiuose nereikėtų pernelyg nukrypti, ignoruojant Vikiknygų tikslus ir priežastis, kodėl mes čia esame.
# '''Apibendrinkite''' - diskusijai išsekus, po kiek laiko galite nepatingėti ir surašyti diskusijos apibendrinimą.
# '''Nenukrypkite nuo puslapio dalyko''' - nepradėkite įžeidinėti kitų ar rašyti ne į temą.
# '''Diskutuojant apie pavadinimą, rašykite dabartinį''' - kitaip, jei vėliau puslapis bus pervadintas, nebebus aišku apie ką buvo kalba.

== Ko reikėtų vengti ==
Niekas nemėgsta, kai jo asmuo yra viešai kritikuojamas. Kritika paprastai gali įžeisti, bei skatinti nepasitikėjimą (pvz., VP kūrimo idėja, taip pat VP redaktoriais ir kitais asmeninims).

Dėl nedidelės patirties neretai daromos klaidos. Todėl yra labai svarbu prieš kuriant Vikiknygas gerai įsisavinti kai kurias jos taisykles.

Formalūs Vikiknygų kūrimo eigos ir tvarkos pažeidimai dažnokai daromi ne iš blogos valios. Reikia atminti, kad emocinga kritika kitų asmenų atžvilgiu gali sąlygoti neigiamą reakciją ir asmenines diskusijas, nukrypstant nuo puslapio dalyko (jo tobulinimo bei redagavimo). Todėl:
# Aptarimuose reikia '''vengti''' tokio nuomonės formulavimo, kuris (nors ir yra tinkamai pagrįstas, bet) gali '''įžeisti kitą asmenį'''. Reikia ieškoti tokios formuluotės, kuri yra tokia pat veiksminga, bet labiau nukreipta į straipsnio dalyką, o ne į klaidą padariusį asmenį.
# '''Grasinimų''' (sankcijomis, prievartos priemonių naudojimu)
# Galios ir '''savo asmens demonstravimo''' - "''aš esu...''", "''kadangi esu (adminstratorius), tai...''".
# '''Asmeniškumų'''
# Pastabų, '''užuominų apie''' aptarimo dalyvių '''statusą''' ("durnelis naujokas").
# '''Asmeninių savybių''', patirties, elgesio '''vertinimo'''.
# Vengti asmeninės diskusijos. Ją reikia keisti dalykine. Tada tikrai bus mažiau emocijų. # Rekomenduotina vengti kreipinių antruoju asmeniu - ''Tu, Jūs''. Tada visas dėmesys koncentruojamas į puslapio dalyką bei teiginių argumentaciją. Pasiūlymo autorius (asmuo) visada yra matomas, jei yra pasirašoma (antras įrankis viršuje, iš dešinės pusės, matomas, atidarius langą "redaguoti"). Todėl asmens įvardijimas komentaruose, dalykiniuose pasiūlymuose yra nereikalingas.
# Diskusijų metu patartina vengti tokių formuliuočių kaip "tu turi įrodyti" (reikia keisti į "reikia įrodyti", reikėtų, reikalinga, būtina, prasminga), "aš abejoju"("abejotina") "tu nesugebi nurodyti" ("reikėtų nurodyti").
# '''Vengti imperatyvumo''' (imperatyvinės nuosakos), nes tai asocijuojasi su įsakymu, nurodinėjimu, auklėjimu, valdžios apraiškomis: "''susitvarkyk visą puslapį, o tik po to kalbėk, kad parašysi apie tą ir aną''").
# '''Neargumentuotų vertinimų''', nuomonių: nepakanka nurodyti, kad "''puslapis blogas, netvarkingas, šališkas, per ilgas''", teiginį reikia paremti citatomis, šaltiniais.
# '''Kaltinimų, įtarinėjimų, abstrakčių aliuzijų''', abstrakčių nuorodų (pvz., į kokias nors vertybes kaip Teisingumas, Tiesa ir kt.). Asmens elgesio vertinimai išsakomi Vikiknygų dalyvio aptarimuose, todėl atitinkamo puslapio diskusijos turėtų apsiriboti dalykiškumu ir konkretumu.
# '''Retorinių klausimų'''.

=== Pavyzdys ===

Terminas X keistinas į Y. X reiškia dalyką N, todėl Y yra tikslesnis. [[User:LaLaLa|LaLaLa]] 18:20 Jan 30, 2003 (UTC)
:Bet Y turi ir kitą prasmę - jo paminėjimas X kontekste gali būti suprantamas kaip N propagavimas. --žuvis

::Pagrindžiant poziciją dėl Y daroma argumentacijos klaida Z... Puslapyje [[N]] pateikiamas visai kitas skaičius bei duomenys. [[User:Waja|Waja]]

: Bus pakeista. [[User:LaLaLa|LaLaLa]]! --fish

:: Straipsnio struktūra keistina į... Dabartinė versija nėr išbaigta, nes... M be to minimas ir šaltinyje S[[User:LaLaLa|LaLaLa]]

:::Kadangi pavadinimas yra iš M srities, todėl ir sąvokos turėtų būti ne R bei K sričių populiarinimo mėgdžiojimas, kadangi S labiau tiktų rašant apie H. Todėl reikia perkelti arba ištrinti. [[User:Petras Petraitis|Petras Petraitis]]

[[Category:Pagalba]]

04:50, 3 sausio 2013 versija

The discussion page is for each Wikibooks page. It is intended that the page content, form, style, the information contained in the discussion. To get to the talk page page, click on the Talk page at the top. To return to the page, click on the article . A new conversation can begin the discussion page by clicking the "+" at the top.

What is the talk page for

The purpose of the discussion - to improve the question page content . There may be:

questions are raised, conveys reasoned criticism , argumentative questioning facts and information presentation, evidence-based opinion (why should change the article).

Page discussions left off:

Notes to the page (the book) the author, revisionists or another Wikipedia user, if they are not related specifically to the question page. In order for the user's talk page, which can be expressed from different positions. Abstract statements about one or the other things that are not intended to improve the page, but only the general debate of the topic (that would be something to talk about).

Wikibooks is not a discussion forum, and the main discussion page rule is that the discussion on the page, rather than the subject.

user talk pages

Each participant must register Wikibooks your membership page, which also has a talk page. If the participant is a party in its own name, each time when his talk page make a new comment notification to that page, which is then opens, and the URL which you seen any new comments are written. Keep in mind that what you are writing user talk page can be read by all other users, so if you want to discuss in person, use the e-mail. mail or other means.

Translate by : Perlengkapan Bayi | Outsourcing Indonesia | Anti Rayap | Pest Control