1000 istorijos mįslių/JAV nepriklausomybės deklaracija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Iš Wikibooks.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Vituzzu (aptarimas | indėlis)
S Atmestas Woolerystixmaker (Aptarimas) pakeitimas; sugrąžinta naudotojo MerlLinkBot versija
56 eilutė: 56 eilutė:


[[Category:1000 istorijos mįslių]]
[[Category:1000 istorijos mįslių]]

[http://editingwritingservices.org/article.php article writing service]

11:09, 20 spalio 2011 versija

Kas ir kada parašė JAV Nepriklausomybės deklaraciją?

Thomas Jeffersonas. JAV Nepriklausomybės deklaracijos pirminį variantą parašė 33 metų amžiaus Thomas Jeffersonas 1776 m. birželio mėnesį. Po to jo variantas kolegialiai buvo svarstomas, taisomas. 1776 m. liepos 4 d. antrasis kontinentinis kongresas Filadelfijoje priėmė ir oficialiai paskelbė galutinę Nepriklausomybės deklaracijos versiją. T. Jeffersonas laikomas pagrindiniu autoriumi, nors prie galutinio deklaracijos teksto parengimo prisidėjo ir daugiau žmonių.

Teksto juodraščiai ir kita medžiaga. Įdomios medžiagos apie tai, kaip buvo sukurtas Nepriklausomybės deklaracijos tekstas, pateikiama JAV Kongreso bibliotekos tinklapyje:

http://www.loc.gov/exhibits/jefferson/jeffdec.html

Nepriklausomybės deklaracijos 2 aspektai. Declaration of Independence teigė 13 britų kolonijų Š. Amerikoje atsiskyrimą - atsisakymą paklusti Anglijos karaliui. Kartu šioje deklaracijoje buvo suformuluoti žmogaus teisių bei politiniai principai, kuriais remiantis turi būti kuriama ir gyvuoti nauja valstybė - Jungtinės Amerikos Valstijos. Ši deklaracija yra vienas žymiausių amerikiečių nacijos laisvės simbolių.

Originalas išblukęs. JAV nepriklausomybės deklaracijos tekstas su visais parašais tilpo ant vieno lapelio. Originalas yra išlikęs, tačiau jis jau labai išblukęs. Dėl to vadovėliuose ir kituose leidiniuose paprastai yra atvaizduojamos geresnės kokybės kopijos.

Ištrauka lietuviškai vadovėlyje. Lietuviškai ištrauką iš Nepriklausomybės deklaracijos teksto galima pasiskaityti E. Bakonio vadovėlyje 6-ai klasei[1].

Thomas Jefferson Day. Liepos 4-oji JAV yra nacionalinė šventė, o pažymint visus Thomo Jeffersono nuopelnus, JAV prezidentas George W. Bushas 2001 m. balandžio 13-ąją paskelbė Thomo Jeffersono diena (Thomas Jefferson Day):

http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2001/04/20010412-10.html

LITERATŪROS NUORODOS

1] E. Bakonis. Pasaulio istorija / vadovėlis 6 klasei. - Vilnius: Briedis, 1997, p. 87.

1000 istorijos mįslių