Pereiti prie turinio

Linux žaliems: openSUSE/Programų diegimas ir atnaujinimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

nėra keitimo aprašymo
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Naujas puslapis: {{Linux žaliems: openSUSE}} Naujiems žmogeliams natūraliai kyla klausimas: kaip įsidiegti programas į Linux? Windows sistemoje atsiuntei „Setup.exe“, paleidai, ir yra... ...
 
Nėra keitimo santraukos
6 eilutė:
openSUSE sistemoje įdiegti daugybę programų yra netgi paprasčiau!
(Tiesa, kai kurias retas programas gali tekti patiems kompiliuoti, tačiau paprastam vartotojui vargu ar tokių prireikia)
 
= Bendra informacija =
openSUSE sistemoje programinė įranga diegiama paketais. openSUSE (kaip ir Fedora, Mandriva) naudoja RPM paketus.
 
'''Paketas''' paprastai yra programai priklausančių rinkmenų rinkinys, bet daugybė paketų, išplečiančių programą, gali leisti išvengti netvarkos (pvz., žaidimų muzikinės rinkmenos paprastai talpinamos į kitą paketą, kadangi jos nėra būtinos, bet reikalauja nemažai disko vietos). Pagrindinis paketas atitiks programos pavadinimą, o jo papildomi paketai bus su priesaga. Paprastai priedų priesagos reiškia:
*''-plugin-'': išplečia programą papildomomis galimybėmis.
*''-devel'': reikalinga programinės įrangos kūrimui.
*''-debuginfo'': reikalinga programinės įrangos bandomosios versijos tikrinimui.
*''-lt'', ''-ru'', ''-pl'' (kalbos kodas): vertimo rinkmenos (diegiant lietuvių kalbos paketai bus pažymėti automatiškai).
 
'''Saugykla''' yra paketų laikmena; ji gali būti arba vietinė (pvz., CD), arba nuotolinė (internetiniame serveryje). YaST valdymo centre yra įrankis saugyklų tvarkymui.
 
= Paketų diegimo būdai =
 
== YaST ==
eilutė 13 ⟶ 26:
*Paskirtis
Šis įrankis leidžia jums įdiegti, pašalinti ir atnaujinti programas.
openSUSE programinės įrangos tvarkytuvė dar vadinama „paketų tvarkytuve“. openSUSERasite (kaiptiek irjau Fedora,įdiegtus Mandriva)jūsų naudoja RPMsistemoje paketus. Paketas paprastai yra programai priklausančių rinkmenų rinkinys, bettiek daugybėpasiekiamus paketų,per išplečiančiųdiegimo programą, gali leisti išvengti netvarkosšaltinius (pvzsaugyklas)., žaidimųGalite muzikinėsįdiegti rinkmenosarba paprastaiatnaujinti talpinamos į kitąprieinamą paketą, kadangiarba jospašalinti nėrajau būtinos, bet reikalauja nemažai disko vietos)įdiegtąjį. Pagrindinis paketas atitiks programos pavadinimą, o jo papildomi paketai bus su priesaga. Paprastai priedų priesagos reiškia:
-plugin-: išplečia programą papildomomis galimybėmis.
-devel: reikalinga programinės įrangos kūrimui.
-debuginfo: reikalinga programinės įrangos bandomosios versijos tikrinimui.
-lt, -ru, -pl (kalbos kodas): vertimo rinkmenos (diegiant lietuvių kalbos paketai bus pažymėti automatiškai).
Jūs rasite tiek jau įdiegtus jūsų sistemoje paketus, tiek pasiekiamus per diegimo šaltinius (saugyklas). Galite įdiegti arba atnaujinti prieinamą paketą, arba pašalinti jau įdiegtąjį.
Saugykla yra paketų laikmena; ji gali būti arba vietinė (pvz., CD), arba nuotolinė (internetiniame serveryje). YaST valdymo centre yra įrankis saugyklų tvarkymui.
* Naudojimas
Paieškos laukelyje laisvai įveskite tekstą, jį atitinkančių paketų radimui pagal pavadinimą ir aprašymą. (Raktažodis „office“ atrinks „OpenOffice“ paketus, taip pat „AbiWord“, kuri žodį „office“ turi savo aprašyme). Taip pat galite pasirinkti rodyti tik pavienės saugyklos turimą programinę įrangą.
eilutė 38 ⟶ 45:
 
== „Diegti tuoj pat“ (1-Click install) nuorodos ==
Bene pats pats paprasčiausias būdas įdiegti paketus – nuspausti .ymp (YaST Meta Package) nuorodą. Tokiu atveju bus automatiškai pridedamos reikalingos saugyklos, diegiami norimi paketai. Pavyzdžiui, openSUSE parsisiuntimų svetainėje yra paketų paieška; čia prie rastųjų paketų pateikiamos „Diegti tuoj pat“ nuorodos, kurias spragtelėję pradėsite diegti norimą programinę įrangą kone tiesiai iš savo žiniatinklio naršyklės! „Diegti tuoj pat“ nuorodų galima rasti įvairiose programinės įrangos svetainėse, pvz., VLC.
 
== Pavieniu RPM diegimas ==
Galite .rpm paketų ieškoti savarankiškai (internete) ir juos atsisiųsti. Dažniausiai tiesiog pakaks spragtelėti .rmp rinkmeną ir sistema iš karto jums pasiūlys įdiegti norimą paketą. Tokiu būdu diegiamas Skype.
 
 
[[Kategorija:Linux žaliems: openSUSE]]
Anoniminis naudotojas