Linux žaliems: openSUSE/Iš kur gauti openSUSE?: Skirtumas tarp puslapio versijų

Iš Wikibooks.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Embar (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
1 eilutė: 1 eilutė:
{{Linux žaliems: openSUSE}}

Naujos openSUSE versijos išleidžiamos maždaug kas 8 mėnesiai. Naujausią versiją galite gauti keliais būdais, visi būdai išvardinti žemiau.
Naujos openSUSE versijos išleidžiamos maždaug kas 8 mėnesiai. Naujausią versiją galite gauti keliais būdais, visi būdai išvardinti žemiau.



12:40, 15 sausio 2010 versija

openSUSE
logotipas
logotipas

Naujos openSUSE versijos išleidžiamos maždaug kas 8 mėnesiai. Naujausią versiją galite gauti keliais būdais, visi būdai išvardinti žemiau.

Parsisiųskite openSUSE iš interneto

Iš kur siųstis?

Naujausią versiją galite rasti internete:

Ką būtent siųstis?

Siųsdamiesi pasirinkite sau tinkamą CD/DVD atvaizdą (ISO). Galite pasirinkti architektūrą, laikmenos tipą.

Kaip išsirinkti architektūrą?

  • 32 bitų – Ši versija veikia visuose AK, įskaitant ir palaikančiuosius 64 bitų sistemas. Jei turite daugiau kaip 3 GB RAM, turėtumėte rinktis 64 bitų versiją. openSUSE nepalaiko prieš Pentium sukurtų procesorių – demonstraciniai CD dar palaiko i686 (Pentium Pro ir vėlesnius).
  • 64 bitų – Paprastai dauguma naujų kompiuterių palaiko x86-64 (dar žinomą kaip AMD64 ar Intel64), bet kai kurių nešiojamųjų kompiuterių procesoriai ir nepalaiko. Taigi jei norite būti tikri, ar architektūrą palaiko jūsų kompiuteris, reikėtų pasižiūrėti vikipedijoje..
  • ppc - skirta Apple kompiuteriams su PowerPC architektūra. openSUSE 11.1 buvo paskutinė laida, palaikiusi šią architektūrą.

Kaip išsirinkti diegimo laikmeną?

  • DVD - 4,2GB DVD ISO atvaizdas turi didžiulę programinės įrangos kolekciją, skirtą naudojimui darbastaliuose ar serveriuose. Tinkama diegimui ar atnaujinimui. Minimalus lietuvių kalbos palaikymas. Patartina siųstis neturintiems nuolatinio interneto ryšio.
  • Demonstracinis t. y. LiveCD - 700MB ISO atvaizdas, norintiems tiesiog išbandyti openSUSE paleidus iš CD ar USB atmintinės. Gali būti įdiegtas toks, koks yra (neskirta atnaujinimui). Lietuvių kalba į šiuos CD netraukta.
  • Demonstracinis GNOME t. y. GNOME LiveCD - su GNOME darbastalio aplinka, pasižyminčia stabilumu, paprastumu, patogumu.
  • Demonstracinis KDE t. y. KDE LiveCD - su KDE darbastalio aplinka, skirta mėgstantiems naujoves, šiuolaikinę gražią kompiuterio išvaizdą.
  • Tinklas - apie 100MB laikmena, turinti tik minimalią diegimo, sistemos taisymo sistemą. Diegiant visus paketus parsiunčia iš nuotolinių saugyklų. Tinka diegimui arba atnaujinimui.

Papildomos laikmenos

Papildomas laikmenas siūlau siųstis nebent jei neturite pastovaus interneto ryšio

  • Papildomos kalbos (angl. Extra Languages) - CD disko ISO atvaizdas papildomų kalbų, tarp jų ir lietuvių, diegimui.
  • Nelaisvų programų CD (NonOSS CD) - talpinantis uždaro kodo programinę įrangą.

Kokiu būdu siųstis?

  • Tiesioginė nuoroda tradiciniam siuntimuisi HTTP protokolu. Tam, kad būtų kuo mažesnė klaidų tikimybė parsiųstuose duomenyse, labai patariame naudoti gerą siuntinių tvarkytuvę, o ypač jei siunčiatės ne diegimui per tinklą skirtą atvaizdą.
  • BitTorrent patariame naudoti su lėtomis nuorodomis, ypač kai siunčiamasi DVD atvaizdą. BitTorrent siuntimasis turi keletą pranašumų, klientai apsaugoti nuo duomenų sugadinimo, o jūs padedate mažiau apkraudami serverį dalyvaudami laikmenos platinime - jei pakankamai žmonių dalyvauja, bus atsiunčiama greičiau nei iš pagrindinių serverių - kiekvienam. Be to, tai leidžia jums bet kada sustabdyti siuntimąsi ir jį tęsti vėliau. Beje, kai kurie interneto paslaugų tiekėjai, įgaliotieji serveriai gali neleisti siųstis BitTorrent.
  • Meta nuoroda (angl. Metalink) - yra atviras standartas, kuris sujungia įvairius rinkmenų siuntimosi būdus (FTP/HTTP/BitTorrent) į vieną formatą, leidžiantį atsisiųsti paprasčiau. Tai naudinga siunčiantis ISO atvaizdus; ypač žmonėms, kurie negali naudoti P2P dėl jų ISP ar universiteto apribojimų. Kuomet daug klientų palaiko keletą ryšių į keletą veidrodžių, galima savaime pasiekti didelę siuntimosi spartą. Be to, tai leidžia automatiškai aptikti klaidą ir ją ištaisyti. Tam reikia specialios kliento tvarkytuvės.

Ką daryti su atsisiųstuoju ISO atvaizdu?

Po to, kai atsisiųsite ISO failą į savo kompiuterį, įrašykite jį į DVD/CD su savo mėgstama programa. Prašytume neįrašyti jo kaip duomenų, o rinktis parinktį, įrašančią ISO atvaizdą. Yra galimybė įrašyti į USB atmintinę.